21 Temmuz 2011 Perşembe

Yasaklanan Bir Müzik Aleti, Cam Armonika

İnce ağızlı şarap bardaklarına çeşitli oranlarda su doldurularak nemli parmaklarımızla dokunduğumuzda çıkan tatlı tınıların keşfi, 18.yy'dan öncesine kadar gidiyor. Belki de şarap bardağı kullanılalı beri var. Fakat bu fikirden yola çıkarak bir müzik aleti yapma fikri ve onuru 1761'de  Benjamin Franklin'e ait.

Giderek artan boyutlardaki cam kaselerin birbirine eklenmesiyle oluşmuş gibi gözükür. modern cam armonikalarda cam olan kısım kendi etrafında ayak pedalı tarafından döndürülür,  dönen farklı büyüklükteki cam kısımlara nemli parmak dokundurulduğunda sürtünmeden dolayı çeşitli notalar duyulur.

Adını "uyum, harmony"den alan bu eşsiz aletin gelelim sıkıntılı yanlarına..

Armonicadan çıkan sesin insan beyni ve kulaklarıyla bilinmeyen bi etkileşimi olduğu varsayılıyor çünkü çıkan ses 1000 ve 4000 hertz aralığında. 4000 hertz altında sesleri insan beyni sağ ve sol kulak arasındaki tam nirengi noktası bulamadığı "katman/safha farklılığına"(phase differences) yol açtığı söyleniyor.
Sesin kaynağı / nereden geldiği  beyin tarafından asla algılanamıyor ve sağ beyin ile sol beyin arasındaki (Neydi onun adı? Hah;corpus collosum:) ) korpus kollosum zarar görüyor. İnsanda şizofrenik eğilimler görülmeye başlıyor, deliriyor. Normalde deli olanlara iyi gelebilir belki, belli olmaz.


İlginç bir başka detay, Beethoven'ın ölümüyle ilgili kurşun teorilerinden bir tanesinin bu müzik aletine dayanması. İlk versiyonlarında üzerine notalar kurşunla yazılıyor ve kişi parmaklarıyla dokundukça derisine nüfuz ediyormuş.
Kurşun olayından vazgeçmişler tabiki.

Her gün sabah mutlaka bir-iki kez dinliyorum..
Çok pahalı bir enstruman olması ve hakkındaki "delirtme iddaları nedeniyle  çok rağbet görmeyen bu müzik aletinin büyülü sesiyle başbaşa bırakıyorum sizleri.

Ben delirdim, sıra sizde.:)




*Wikipedia, ekşisözlük ve nicelerinden derlenen yazıları da içermektedir.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Muhteşem :) sesinden kendimi alamadım böyle bir ses daha önce hiç duymamştım

oyumben dedi ki...

İşte çalabileceğim tek müzik aleti bu. :)

Knock Knock dedi ki...

Paralel evrende kesin çalıyorsun! :)